top of page
כך נראה תו התקן של אגודת המטפלים באמנויות (יה''ת). נסו ללחוץ עליו ותגיעו ישר לאתר של האגודה ותוכלו גם למצוא אותי שם.
מוזמנים ליצור איתי קשר כדי להעזר ולהתמך.
איתן 
054-2471098
תו תקן2.jpg

איך לבחור טיפול נפשי מקצועי?

 זמן קריאה משוער: 4 דקות

לא פעם מבקשים ממני הסבר איך למצוא מטפלת או מטפל נפשי, כדי לא ליפול על מישהו שאין לו את ההכשרה המעמיקה והמקיפה הדרושה. אחרי הכל, אנחנו מדברים על להפקיד את נפשנו או את נפש יקירינו. אסביר כאן את עיקרי הדברים כאן וארחיב עם תחום הטיפול באמנויות, בו יש מורכבות רבה במיוחד.

מוזמנים לשתף.

למה הכשרה מלאה של המטפל או המטפלת שלך חשובה?

במדינת ישראל כל אחד יכול לקרוא לעצמו מטפל נפשי, רגשי, תרפיסט או פסיכותרפיסט. יש מסלולי לימוד שמתיימרים להכשיר בפחות משנה מטפלים. בסופו של יום, אם המטרה היא טיפול נפשי, אסור לנו להתפשר על ההכשרה של המטפלים שלנו. המציאות בישראל היא שכל אחד יכול לתלות שלט על הדלת, וזה חוקי וכשר, אבל מסוכן מאד. טיפול נפשי הוא עניין של דיני נפשות וטיפול ללא הכשרה מעלה את הסיכוי לגרימת נזק למטופל. נזק של ממש.

מה קורה ברוב מקצועות הטיפול?

המדינה מנהלת רשימות של מטפלות ומטפלים נפשיים מורשים מספר ממקצועות: עבודה סוציאלית, פסיכולוגיה, פסיכיאטריה, קרימינולוגיה. כל אחד יכול לבדוק באתר משרד הבריאות אם הפסיכולוגית או העובד הסוציאלי נמצאים שם או לא, כדי לדעת אם עברו הכשרה לגיטימית. ברישום של חלק מהמקצועות רשום גם התמחות בבריאות הנפש או בעבודה קלינית. הרישום הזה מעיד באופן חד משמעי על הכשרה מלאה.

יש שלושה מקצועות מרכזיים בהם יש מטפלים שעוסקים בטיפול נפשי: עבודה סוציאלית, פסיכולוגיה וטיפול באמנויות.

מה הבעייתיות בבדיקת ההכשרה של מטפלים ומטפלות באמנויות?

טיפול באמנות הוא אחד ממקצועות בריאות הנפש, ויש לו את אותן מטרות ואותו בסיס תיאורטי כמו למקצועות האחרים. למשל, במרפאה לבריאות הנפש בה עבדתי שנים רבות, עבדו לצידי עובדים סוציאלים ופסיכולוגיות, ותהליכי הטיפול של כולנו היו דומים, כך שהמקצוע המסוים מעולם לא היווה שיקול בבחירת המטפל.

הבעיה בתחום הוא רשלנות של המדינה שלא יצרה מערך פיקוח ואכיפה כמו במקצועות האחרים. בלחץ של הגורמים המקצועיים בשנים האחרונות הגדירו משרד הבריאות והמל''ג קריטריונים ברורים להכשרה ראויה גם במקצוע זה. הבעיה היא שאין אף גורם ממשלתי שמפקח על מי שמצהיר על עצמו כמטפל.

אז איך אנחנו יודעים אם המטפל.ת באמנויות שמצאנו הם בעלי הכשרה מלאה ועומדים בקריטריונים?

הגוף היחיד שבודק באופן מלא מטפלות ומטפלים לפי הקריטריונים הוא יה''ת, הארגון הישראלי לטיפול באמצעות אמנויות. הסינון נעשה בהתנדבות מלאה, ובהקפדה רבה. הארגון מפרסם באתר שלו רק מטפלים ומטפלות שעומדים באופן מלא בקריטריונים במאגר המטפלים (כך זה נקרא, והנה קישור). מטפל שנמצא במאגר זה הוא מטפל שאפשר לבטוח בהכשרתו ללא סייגים.

מטפלים שלא רשומים באתר, פשוט אינם חברי יה''ת, גם אם עומדים בקריטריונים. לחלקם יש תעודת 'תו תקן' של יה''ת כי היו חברים בעבר. גם התעודה הזאת היא אינדיקציה מעולה למטפלים העומדים בקריטריונים.  

(אגב, חברות באגודה מקצועית משמעותית לא רק בהקשר של הקריטריונים, אלא גם בגלל שזו הצהרה של קבלת קוד האתיקה, שזו בפני עצמה משמעותית למקצועיות של המטפלת או המטפל. המטפל מכפיף את עצמו לכללים של האתיקה של האגודה המקצועית ובכך מעלה את הבטחון של המטופלים והמטופלות שיקבלו טיפול מקצועי יותר.)

ומה לגבי מי שלא במאגר המטפלים של יה''ת?

מי שלא נמצא שם, וגם אין לו את התעודה של יה''ת, קשה מאד לדעת אם הוא עומד בקריטריונים. במהלך השנים פגשתי מטפלים בוגרי מוסדות מוכרים, אפילו כאלו שעבדו במסגרות ציבוריות, אבל לא עשו סטאז' (כן, גם משרדי הממשלה לא יודעים איך לבדוק את הקריטריונים) ולכן גם 'תואר מאוניברסיטת חיפה' או 'ניסיון במשרד החינוך ' לא מצביעים על הכשרה ראויה (הייתם הולכים לניתוח אצל רופא שדילג על התמחות?). 

מהצד השני, יש מטפלים מעולים עם הכשרה מלאה שאינם חברי יה''ת. זה לא אומר עליהם שום דבר רע, חוץ מזה, שהרבה יותר קשה לבדוק את ההכשרה שלהם. אז מה עושים? שואלים את המטפלת! את חברת יה"ת בעבר או בהווה? סיימת סטאז'? למדת במסלול של כמה שנים? זה אולי מביך, אבל זו הנפש שלכםן!

מקווה שנתתי מושג, וכמובן, אפשר לשאול כאן שאלות.

עוד הבהרות:

- במגבלות השפה, ניסיתי לכתוב על כל המגדרים.

- התייחסתי כאן להכשרה בלבד. מעבר לכך, בכל מקצוע טיפולי, חשוב לבדוק גם את הניסיון , ולבקש המלצות. חשוב מאד גם לראות שיש כימיה, כי גם מטפל מעולה לא מתאים לכל אחת.

- עוד על שיטות טיפול אפשר למצוא בפודקאסט של אלון ושלי ששמו 'טיפול ישראלי'. אנחנו נותנים שם מידע לציבור על טיפול בשפה נגישה עם מומחים בתחום.

- לא כתבתי על תחומי טיפול אחרים כמו טיפול בטבע, בבישול או טיפול בעזרת בעלי חיים וכדומה. אלו תחומי טיפול מופלאים שיכולים לעזור מאד למי שזקוק לטיפול נפשי. הבעיה היא שבתחומים אלו אין כל הסדרה, אין קריטריונים של משרד הבריאות ואין גם ארגון מקצועי מפקח. לכן, קשה מאד להעריך את ההכשרה של המטפלים במקצועות אלו. יחד עם זה, כיוון שיש מטפלים עם הכשרה מוסדרת שמשתמשים גם בשיטות טיפול אלו (למשל, מטפלות ברכיבה טיפולית שהן גם עובדות סוציאליות קליניות או מטפלים בבישול שהם גם מטפלים באמנות), מי שמבקש טיפול ייחודי שכזה, אני ממליץ לו לחפש מטפלים מהמקצועות המוסדרים שמשתמשים גם בכלים האלו. במילים אחרות, אני לא הייתי הולך לטיפול בעזרת בעלי חיים אצל מי שאינו מטפל באמנויות, פסיכולוג וכדומה, אלא מחפש מטפל שאני יכול לוודא את ההכשרה שלו ושמשתמש גם בכלים אלו.
- מי שרוצה להתייעץ במציאת טיפול, מוזמן לפנות אלי בפרטי.

הקריטריונים של משרד הבריאות:

הקריטריונים למטפלים באמנויות על פי משרד הבריאות מגדירים שלוש קבוצות. מטפל.ת בעלת הכשרה מקיפה עונה באופן מלא על קריטריונים מאחת הקבוצות הבאות:

1. בעל תואר שני בטיפול באמצעות אמנויות ממוסד אקדמי מוכר, שהשלים בנוסף לכך, שנת הכשרה מעשית מתקדמת (סטאז'). זאת בנוסף לתואר ראשון, הכשרה מעשית של 1560 שעות (לאורך שלוש שנות הלימודים), השלמת 7 קורסי קדם בפסיכולוגיה ו500 שעות התנסות בתחום האמנותי.

2. הגדרת בעל מקצוע כ-"מטפל באמצעות אומנויות" חלה גם על בוגר לימודי תעודה תלת שנתיים, שסיים את לימודיו עד 30 בספטמבר 2018, ויש לו תואר ראשון, B.A, ממוסד אקדמי מוכר, תעודת סיום לימודים למטפל ביצירה והבעה, בתוכנית מוכרת להכשרת מטפלים במוסד מוכר. סיום 4 קורסי קדם בפסיכולוגיה, 600 שעות התנסות בתחום האמנותי, הכשרה מעשית (סטא') של לפחות 900 שעות במהלך הלימודים.

3. בעל תואר שני ממוסד אקדמי בחו"ל, המוכר ע"י הרשויות המוסמכות לכך במדינת החוץ, שהשלים 1560 שעות הכשרה מעשית, או היקף זהה של עבודה במוסד ציבורי.

מקווה שעזרתי.

bottom of page