עוד על חווית הטיפול באמנות:
"כשאני נכנס לחדר בו אני מטפל, אני עובר שתי דלתות.
דלת אחת היא כחולה. היא עשויה מתכת גסה ולה ידית שחורה. מעבר לה חדר לא גדול, שולחן עץ, כמה כסאות, וכמה ארונות עמוסי ציוד ויצירות של מטופלים.
דלת שנייה היא דלת דמיונית. את מה שמאחוריה אני לא תמיד מכיר..."
למאמר כולו, לחץ כאן.
סרטונים לאנשי מקצוע
מי הוא מטפל? - פרופ' עמנואל ברמן
הרצאה מרתקת בעיקר לבעלי מקצוע, אבל גם למי שרוצה להבין מה פשר המגוון הרחב של העוסקים בתחום הנפש.
מח יצר ויצירה - פרופ' יורם יובל
הקשר בין המח והנפש לבין יצר, יצירה והפרעות נפשיות?
הרצאה מעמיקה ומומלצת בעיקר לבעלי מקצוע וגם לאחרים.
טיפול במבוגרים
זמן קריאה משוער: 2 דקות
טיפול נפשי מיועד למי שנמצא במשבר או רוצה לעשות שינוי משמעותי בחייו. התהליך הטיפולי עוסק בחייך ובאתגרים שמולך.
הטיפול נעשה גם באמצעות שיחה ביני לבינך כמו בכל טיפול פסיכולוגי כשלצידה או במקומה נעשה שימוש בכלים נוספים מעולם האמנות, המיינדפולנס ועולמות אחרים. הטיפול בקליניקה שלי הוא טיפול נפשי המבוסס על הגישה הדינאמית בשילוב כלים מעולם הCBT וגישות כמו ACT וטיפול ממוקד חמלה.
בתוך המפגשים כל מטופלת ומטופל מוצאים לעצמם את הדרך שלהם. באים אלי כאלו שמעדיפים לשבת על הכורסה ולשוחח, כאלו שמבקשים לשלב בתהליך תרגול מיינדפולנס וכאלו שמבקשים לשלב עבודה בחומרים וצבעים. לאחר ההיכרות שמעמיקה שלי עם המטופל וצרכיו, אני יודע להציע גם כלים פחות מוכרים לו וביחד אנחנו מחליטים על הדרך המשותפת של הטיפול. באופן זה לכל אחת ואחד נוצרת דרך ייחודית ומותאמת להולכים בה.
תחילת התהליך הטיפולי
התהליך הטיפולי מתחיל בדרך כלל בבניית אמון ויצירת מרחב לא שיפוטי ובטוח שיאפשר את הקשר הטיפולי הדרוש כדי להתבונן יחד על מציאות החיים הייחודית שלך על מנת לשפר את איכות חייך. אם יש בך את הרצון לצאת למסע משותף אני מציע להתחיל בפגישת היכרות כדי לראות אם אני האדם המתאים לכך.
גישות מבוססות מיינדפולנס
המיינדפולנס היא תפיסה יישומית שנועדה לסייע לאדם לשפר את חייו דרך התבוננות מודעת ולא שיפוטית על תהליכים נפשיים בתוכו. גישה זו מסייעת ליחסים בין האדם לאחרים ובינו לבין עצמו.
המיינדפולנס נולד במערב, אך יסודותיו מבוססים בתפיסה הבודהיסטית שרואה את החוויה האנושית המשותפת כנקודת מוצא ומכירה בהתמודדות של כל אחד ואחת עם סבל וכאב. פרספקטיבה זו מאפשרת קבלה של הקשיים שאנו מתמודדים איתם ומאפשרת לנו לפתח קבלה ולפעול בעולם מתוך חמלה, גם לעצמנו.
טיפול במבוגרים ועבודה יצירתית
רבים שואלים אם טיפול באמנות מתאים גם למבוגרים, אז בחרתי לספר כאן על הקשיים שמבוגרים שבאים אלי לטיפול מתמודדים איתם ואת האופן בו טיפול מתנהל.
איך נראה טיפול באמצעות אמנות?
היצירה מאפשרת לבטא את מה שקשה לבטא במילים: את הקושי, את הפחד, את הפנטזיה או את הלא מודע. במהלך הטיפול יתכן שנעשה שימוש בכלים שונים של יצירה כמו ציור או פיסול, אך אין צורך בניסיון קודם באמנות לשם כך. אם היצירה משתלבת בתהליך הטיפולי, המטופל או המטופלת הם אלו שבוחרים את אופי היצירה, ובמקרים מסוימים אני מציע אפשרות אחת או כמה בהתאם לצרכים של מי שמולי. כך או כך, היצירה יכולה ללוות את מהלך השיחה ולקדם אותה. מהניסיון שלי למדתי שלאנשים קל יותר לדבר כשהם יוצרים. מעבר לכך, האמנות מאפשרת ביטוי רגשי עמוק יותר, ובאמצעותה אפשר להתבונן על התכנים האישיים מבחוץ.
באילו קשיים ניתן לסייע באמצעות טיפול באמנות?
- כאב רגשי כמו חרדה או דיכאון
- התמודדות עם מעברי חיים, משבר או טראומה
- נושאים של זהות מינית ונטייה מינית
- חוסר שביעות רצון והיעדר סיפוק מהחיים
- רצון לשנות דפוסי התנהגות כמו תקיעות או בדידות
- קושי ביצירת קשר זוגי או ביחסים בין-אישיים
- התמודדות עם אבדן ואבל
- קשיים במשפחה (הורות, אחאות, משפחות מיוחדות)
- נושאים של דימוי עצמי ודימוי גוף
- קשיים נוספים (הפרעות קשב, ויסות רגשי, פרפקציוניזם, מחלות כרוניות)
למרות הקושי איתו צריך להתמודד, אנשים רבים חוששים להגיע לטיפול. עצם השינוי יכול להיות מאיים או מפחיד. יחד עם זאת, בשלב מסוים אדם מבין שהחיים שלו יכולים להיראות אחרת, שהוא יכול לקבל איכות חיים טובה יותר, וכאן לרוב מתחיל הטיפול.