חמלה והמנעד המחומש של היחס לעצמי
זמן קריאה משוער: 8 דקות
מה היא חמלה?
איך אנחנו מתייחסים לעצמנו?
כיצד המנעד של היחס לעצמי יכול לסייע לנו להרחיב ולהטיב את היחסים שלו עם עצמנו?
הרצאה שהעברתי בקבוצה 'מרחב לתעופה', קבוצה למאמנים ומטפלים אותה מנחה יפעת רון.
הצטרפות לקבוצה של יפעת בקישור.
תמלול ההרצאה בהמשך העמוד.
לנוחיותכםן, תמלול ההרצאה:
את הולכת ברחוב ופתאום את מבחינה לידך בקבוצת אנשים צועקים. תווי פניהם ותנועות הגוף מספרות לך שהם מלאים בכעס. הבהלה עולה בך ולצידה מחשבה של 'אני לבד מול כולם!'. אולי גם אשמה גדולה מצטרפת. 'לא הייתי צריכה ללכת מכאן'. 'אני כל כך טפשה, לא הייתי צריכה ללבוש את הבגד הזה'. 'זה כל כך מלחיץ. אני תמיד עושה את הטעויות האלו'.
כשאת ממשיכה ללכת, את מתרחקת מהצעקות, אבל החוויה ממשיכה ללוות אותך. 'לאחותי זה בטח לא היה קורה. היא לא מפילה את עצמה למצבים כאלו'. 'אני לא מתמודדת טוב עם מצבים כאלו'. את שמה לב שהם כבר רחוקים ממך ואת מאיטה את קצב ההליכה שלך. את לוקחת שאיפה ארוכה של אוויר ומוציאה אותו לאט. 'זה קורה לפעמים', את אומרת לעצמך. 'יש גם אנשים כאלו'. את מתחילה לשים יותר לב למקום בו את הולכת, לשמיים הכחולים, לצמחיה, לחנויות. 'לפעמים קשה לי להיות בנוכחות רגשות קשים של אחרים' 'קשה לי להתמודד עם קונפליקט, אבל זה טבעי. מי אוהב לריב?'. את שמה לב שהפנים שלך מתוחות ולאט לאט את מרפה אותם. 'עשיתי את הדבר הנכון שהתרחקתי משם', את אומרת לעצמך. 'אולי יעזור לי לעצור רגע'. את עוצרת ומתיישבת על ספסל מתחת לעץ גדול. 'אני אוהבת את המקום הזה. אני יכולה להגיע לכאן יותר. אולי מחר אני אשתה כאן את הקפה שלי.'
לכולנו יש דיבור פנימי, שיחה שאנחנו עושים עצמנו. לפעמים אנחנו יכולים גם לשמוע את עצמנו מוציאים אותו החוצה כשאנחנו מספרים על עצמנו לאחרים. אם נקשיב לתוכן של השיחה הזו, נראה שאנחנו לא פעם נוקטים עמדה כלפי עצמנו, כאילו יש לנו תפקיד שמבוסס על תפיסה מוקדמת של עצמנו ושל היחס שמגיע לנו. אבל מה בעצם היחס שמגיע לנו? וחשוב אפילו יותר איזה יחס לעצמנו יביא אותנו לתוצאות טובות יותר?
אחד מהמורים היקרים שלי, שנטם זוהר, הגדיר חמישה אופנים בהם אדם מתייחס לעצמו ומיקם אותם לאורך מה שהוא מכנה 'המנעד המחומש של היחס לעצמי'. המנעד הוא ציר מתמשך עליו נמצאים חמישה האופנים של היחס לעצמי ולמעשה רובנו נעים עליו כל הזמן כשאנחנו משנים באופן תדיר את היחס לעצמנו.
בקצה אחד אנחנו נמצא יחס של תקיפה עצמית. זהו מצב שאנחנו ממש פוגעים בעצמנו פיזית או נפשית. אני יכול להגיד לעצמי שאני לא שווה כלום. שאני כישלון. זו גישה שמבטלת את העצמי וממוקדת בחוויה של מחיקה. 'אני כל כך טפשה'
לידו נראה יחס של ביקורת עצמית. היחס הזה לרוב מתמקד בהתנהגות שלי ובחוויה שאני מתנהל בעולם כשאני לא מצליח לעשות שום דבר כמו שצריך. זה הוא יחס אלים ותוקפני לא פחות מהעמדה הקודמת, אבל הוא ממוקד בהתנהגות. 'אני תמיד עושה את הטעויות האלו'
במרכז המנעד נמצא את ההערכה העצמית. זה הקול הפנימי שמודד ומשווה כל הזמן את עצמי ואת מה שאני עושה, מחלק ציונים בין אם הם טובים או רעים. המדידה היא היחס שעסוק בלהעריך את עצמי אם אני מספיק 'בסדר'. לרוב המסקנה היא שאני לא. ההשוואה מעמידה אותי לצד אחרים כדי לבחון את ההישגים שלי או את התכונות שלי. לרוב המסקנה שלה היא שאני שווה פחות. 'לאחותי זה בטח לא היה קורה. היא לא מפילה את עצמה למצבים כאלו'. לעיתים היחס הזה יכול להרגיש ניטרלי, אבל לרוב היחס של ההערכה העצמית מקטינה את תחושת הערך העצמי.
היחס לעצמי יכול להיות גם יחס חיובי, למשל כשאנחנו בחוויה של קבלה עצמית. זה הוא יחס שרואה את המציאות הפנימית כפי שהיא מתוך הבנה שחוסר שלמות היא תכונה אנושית. היחס הזה מגיעה מנקודת מבט שרואה את הדבר כפי שהוא. ככה זה עכשיו. 'קשה לי להתמודד עם קונפליקט'
בקצה המנוגד של המנעד נמצאת החמלה העצמית. ביחס הזה יש חוויה של נדיבות ואכפתיות המופנות כלפי עצמי. היא מודעת לאפשרות לעשות משהו שיכול לשפר את המצב ולהיטיב עם עצמי, לתת לעצמי סיכויים טובים יותר. 'אולי יעזור לי לעצור רגע'
המודל הזה מאפשר לי להגדיר בקלות יותר את הנטיה של אדם לגבי האופן בו הוא מתייחס לעצמו, אך הסיבה שאני אוהב לשוחח עליו עם מטופלים שלי הוא שהוא מניח מראש את הקשר בין כל היחסים האלו ואת היכולת של כל אחד מאיתנו לנוע לאורך המנעד, לזהות את היחס באותו רגע ואפילו לבחור את האופן בו נרצה להמשיך ולהתייחס לעצמנו.
קריסטין נף, אחת החוקרות המרכזיות בתחום חקר החמלה מתארת מחקר שנעשה בקבוצות של שומרי משקל. נף העמידה קערת עוגיות מחוץ לחדר ההתכנסות והיא התמקדה במחקר בכל אלו שבחרו לאכול עוגיה. באמצעות ראיון קצר היא בדקה את היחס שלהם לעצמם בהקשר של העוגיה שאכלו, כדי להבין עד כמה הם היו עסוקים בלבקר את עצמם או לפגוע בעצמם סביב המעשה הזה, או לחילופין, אולי הם רצו להטיב את מצבם דרך מעשה של פרגון או שרצו לנחם את עצמם. כשהצליבה את המידע הזה עם נתונים של מדידת המשקל גילתה נף נתון מדהים. היחס החיובי לעצמי היא בקורלציה גבוהה יותר עם ירידה במשקל.
למעשה, אנחנו מכירים את הגילוי הזה מתחום הניהול. מנהלת שעסוקה בביקורת קשה ומבטלת את ערך העובדים שלה תביא תוצאות פחות טובות מהמנהלת שיודעת גם לקבל את החולשות של העובדים ולראות את ההישגים שלהם. ובעצם למה שלא נהיה מנהלים טובים יותר לעצמנו עם יותר חמלה עצמית?
בעולם בו קורים כל כך הרבה דברים מחוץ לשליטתנו: מזג האוויר, תקשורת, פוליטיקה, מלחמה, חולי, השכן מהקומה למעלה… בעולם כזה חשוב שנתמקד בדברים שאנחנו יכולים להשפיע עליהם, ואחד מהם זה היחס לעצמנו. היחס לעצמנו נמצא בתחום השליטה שלנו והוא תלוי רק בנו. כמובן, רבים מאיתנו מכירים דפוסים נוקשים של יחס לעצמי. דפוסים אלו הופנמו אולי מהדמויות שטיפלו בנו כשהיינו ילדים או בני זוג או בנות זוג שליוו אותנו שנים רבות, אבל זה לא אומר שאנחנו לא יכולים לבחור אחרת ולאמץ יחס אחר לעצמנו. המשמעות של זה היא להיות ההורים או המטפלים של עצמנו (self-parenting או reparenting), במקום הדמויות מהעבר שלא הצליחו בתפקידם ללמד אותנו לתת יחס טוב לעצמנו. זו החלטה הדורשת גם תרגול לענות על הצרכים הרגשיים או הפיזיים של עצמנו שלא נענו בעברנו. צרכים אלו עשויים לכלול חיבה, ביטחון, שגרה ומבנה, ויסות רגשי וחמלה.
אף פעם לא מאוחר מדי להתחיל עם זה.