top of page
הסכת - טיפול ישראלי
בהסכת זה (פודקאסט) אנו מראיינים את מיטב המומחים מעולם הטיפול על שיטות טיפול מסוגים שונים, הפרעות נפשיות ודרכים להתמודד איתן. ההסכת נגיש לציבור הרחב והוא מדובר בשפה פשוטה ובגובה העיניים.
האזנה נעימה
ההסכת נוצר ע"י אלון ישראלי מטפל בפסיכודרמה מתל אביב ואיתן גילור מטפל באומנויות מאביחיל והוא מוגש כשירות לציבור וללא מטרת רווח. מתארחים בו מטפלים מוסמכים ומומחים בתחומם: עובדים סוציאלים, מטפלים באמנויות, פסיכולוגים, ופסיכיאטרים על הטיפול שלהם והתובנות שלהם שצברו במהלך השנים. כל זאת בשפה פשוטה המאפשרת גם למי שאינו מטפל מקצועי, להחשף לידע המשמעותי.
דף זה נמצא בבניה.
פרקים חדשים הועלו לרשת ותוכלו למצוא אותם בנגני ההסכתים השונים. קישור להסכת בספוטיפיי
ראיון על טיפול במתבגרים, העבודה עם הוריהם ועל הקשר הטיפולי שנוצר , על מה שמעסיק מתבגרים , ועל מה שלמדנו.
יש טיפול אחר – טיפול קהילתי שנקרא תאטרון פלייבק טיפולי – אין זה אותו מופע מוכר בתשלום שבאים אליו כדי לצחוק ולהתרגש , אלא זהו טיפול קבוצתי המאפשר לחברי הקבוצה המשתתפים בו לשחק וליצור ובתוך כדי כך לגלם את חייו ורגשותיו של האחר המשתתף יחד איתם באותה הקבוצה וגם לחוות כיצד חוויות חייו רוקמות צורה ותוכן על ידי האחר.
מטפלים רבים משתמשים כחלק מהטיפול במטאפורות וגם בסוגסטיות. אם כך, אז מה בעצם ההבדל בין זה לבין היפנוזה? כדי להבין יותר פגשנו את ד"ר יוסי אדיר ושוחחנו איתו על היפנוזה על ההבדלים והדמיון בינה לבין סוגסטיות ומתי השימוש בהיפנוזה מועיל לטיפול. ומה ההבדל בין היפנוזה במופעי בידור להיפנוזה בטיפול (ויש הבדלים רבים).
ביבליותרפיה היא שיטה המתמקדת בטקסטים ובסיפורים או שירים כאמצעי לטיפול. במפגש המרתק שהיה לנו עם אביגיל אמיר שהיא בבליותרפסיטית ומדריכה בעלת נסיון רב בתחום, שוחחנו על מה מאפיין מפגש ביבליותרפיה. למי הוא מתאים. האם זה טיפול רק לאנשים כותבים? או אוהבי ספר? ואיך מתקיים מפגש עם מי שטקסטים מאיימים עליו ? ניתחנו שיחות ווטאסאפ, דיברנו על אגדות ילדים ומשמעותן ואיזו דמות מסיפורי הילדות הולכת איתנו עד היום? (אם תקחו רגע לחשוב על זה תגלו דברים מופלאים) דיברנו גם על כתיבת מכתב לדמות משמעותית בחיים שיש לי איתה נושא לא פתור ,ועל סיפור בשישה חלקים ועוד ועוד.
עירא היא מומחית לטיפול בבעיות התנהגות ומשתתפת שנים בשתי תוכניות ציבוריות העוסקות בטיפול בילדים עם בעיות התנהגות. שאלנו אותה : מה זה בעצם אומר להיות ילד עם הפרעת התנהגות ? מה הם חווים ? מה צריך לקרות כדי שאפשר יהיה לטפל בהם ? מה קורה בגן ובבית ספר ואיזה תוכנית טיפולית עוזרת להם למשפחתם ולצוות החינוכי? דיברנו גם על על המצב הנוכחי בתקופת הקורונה ועל מה הורים יכולים לעשות בתקופה הזו בעצמם ואל מי לפנות לקבלת עזרה.
הפרק הזה מיועד לאבות ולבנים, אבל גם לאמהות שמעוניינות להבין את הדינמיקה שיכולה להווצר וגם את השינוי שיותר ויותר גברים רוצים לעשות. תמיר יצר תוכנית יחודית של מעגלי גברים הנפגשים ומשוחחים על התפקיד שניתן להם מהרגע שנולדו אבל גם על מה היו רוצים לשנות וליצור לעצמם מחדש.
פסיכולוגיה חיובית מקבלת חשיפה הולכת וגוברת בתקשורת הפופולארית . פודקאסטים , ספרי עזרה ועוד. אבל מהי בעצם פסיכולוגיה חיובית? על איזה רקע היא החלה? מה הופך אותה לחיובית? האם יש טיפול בפסיכולוגיה חיובית אצל מטפל שעבר הכשרה בכך? האם אפשר לטפל בפסיכולוגיה חיובית ? ולאלו מטופלים היא מתאימה ? ומה ניתן ללמוד מהמחקר ומהספרים שיצאו בנושא ?
הורים רבים שמגיעים אלינו לקליניקה מבולבלים , חרדים , לא מבינים מה מצופה מהם ואיזה תהליך יעברו. שמחים כי בפרק הזה ננסה לעשות קצת סדר בשבילם. נעסוק בו בלהבין מהי הדרכת הורים ומהו טיפול בהורות ונדבר על שיטת אייכה – הקשר המגדל ולמי היא מתאימה.
מה זה בכלל טיפול באומנות? איתן גילור מילר אונם מנחה איתי את הפודקאסט אבל גם מטפל באומנות בעצמו בעל נסיון רב. ולכן בפרק הזה החלטנו להתפצל באופן חד פעמי כדי שאוכל לראיין אותו על תחום הטיפול הזה. מהו טיפול באומנות ? למי הוא מיועד ? ילדים מבוגרים ?מדברים שם ? היכן נתקלים במטפלים באמנות? מה ההסמכה שלו ? האם חייבים לדעת לצייר ? ואם ציירי בשחור זה אומר שאני דכאוני ? מה משמעותה של היצירה בחדר ? ומתי כדאי לי ללכת למפגש עם מטפל באומנות ?
"אם אתה רוצה שגבר ילך לטיפול אולי עדיף שתגיד לו ללכת ליעוץ או פגישה ..גברים מתקשים להיות מטופלים להרגיש תלויים.. לאבד שליטה…אין להם שפה עשירה לבטא את הרגשות שלהם …וכשאין יכולת להביע רגש לפעמים מה שנשאר זו האלימות…"
אורלי בלשה מטפלת במשך שנים רבות בגברים אלימים שמחויבים לקבל טיפול על ידי הרשויות. היא פוגשת אותם ומטפלת באמצעות טיפול באומנות פלסטית. האם זה בכלל אפשרי למי שלא יכול לבטא את רגשותיו לעשות זאת ועוד באמצעות אומנות? האם אלימות היא בן השאר תוצר של חוסר המקום של גברים לבטא רגשות? האם למגדר שלה יש משמעות? והאם דווקא אמנות מאפשרת משהו חדש ושונה שטיפול באמצעות שיחה לא יכול לאפשר?
ג'ודית קדוש קובלסקי פסיכולוגית קלינית וחינוכית העובדת שנים רבות במכון הפריון בבית החולים איכילוב ופוגשת גברים ונשים שמגיעים כדי להתמודד עם אתגרים שונים הקשורים לפריון וללידה. שוחחנו איתה על נשים ללא בן זוג שמעוניינות להרות ומגיעות למכון הפריון במטרה לעשות ולעיתים להתלבט לגבי האם לעשות זאת לבד, ובזמן קצוב. עולות סוגיות של זוגיות של הקשר המשפחתי וגם הקשר גוף-נפש בתקופה זו . ג'ודית מלווה אותן בתהליך ומספרת על עבודה במכון הפיריון ועל המפגש איתן.
על התמכרות , על הטיפול בה ועל שילוב בין גישות טיפוליות שונות כדי להבין מה מפריד בין התמכרות למסכים לבין שימוש רגיל. מתי מגיעים לטיפול ומה עושים עם זה ?
ילדים רבים סובלים מחרדות שונות, דכאון, אובדנות וקשיי ויסות. הטיפול הקוגניטבי ההתנהגותי נתפס ככזה המתאים למבוגרים משום דרך ושיטת הפעולה שלו המתאימה בדרך כלל למתבגרים ומבוגרים. אז מה עם הילדים ? דוקטור יעל שרון שהיא מטפלת באומנויות ומטפלת קוגניטיבית התנהגותית חשבה כיצד לפתור את הבעיה ויצרה שילוב בין שני התחומים ויזמה תוכנית לימודים בשם CBTarts המיועדת למטפלים ומטפלות באומנויות ומאפשר להרחיב את יכולותיהן כדי לטפל בילדים גם ב CBT.
אילת ברק מפתחת שיטת טיפול בבישול המיועדת למטפלים מוסמכים בעלי רקע בטיפול. היא ראש התוכנית לטיפול בבישול בסמינר הקיבוצים ומספרת על הייחוד בשיטה על הקשר לטפול באומנויות וגם על מקרי טיפול מרתקים , על תבשילים ועל אנשים. היא מזכירה לנו שלטיפול יש הרבה פנים וצורות אם רק נעז ליצור ולהמציא.
בתקופה שמרגישה כמו מלחמה על הבריאות הנפשית שבה הידוע לא ידוע שוחחנו על פוליטיקה, זהות , משמעות ואמת. כל אלו ועוד נמצאות תחת מתקפה במשבר הקורונה. איך זה פוגש את האדם כיחיד? ולמה ללכת להפגנות או להתפלל (תוך כדי שמירה על ההנחיות) היא פעולה שתורמת לבריאות נפשית ,מה ניתן לעשות גם בתקופה הזו כדי לשמור על עצמינו? ואיך עולם הטיפול והמטפלים והמטופלים מושפעים מכך ?
הטיפול מרחוק קיבל בתקופת הקורונה מקום הולך וגדל כחלק מסל האפשרויות שעומדות בפני מי שמבקש לעצמו טיפול. אולם מה זה אומר בעצם טיפול מרחוק ? מהי המהות של מפגש טיפולי מסוג זה ? מהם היתרונות, החסרונות, השוני והדמיון. האם זהו כורח המציאות או שאולי שיטת טיפול חדשה שמתאימה לאנשים מסויימים ואולי אפילו עדיפה להם?
אלון אבירם שהחל לטפל מרחוק לפני שנים רבות, הרבה לפני שהקורונה הפכה להיות חלק מחיינו. אלון אבירם מטפל זוגי ומשפחתי ופסיכותרפיסט אונליין ויש לו תובנות רבות ומשמעותיות לגבי המפגש הטיפולי מרחוק.
בראיון יעל ברקאי, מטפלת פעילה בתנועה בחמישים! השנים האחרונות נותנת ביטוי לחוויה שעולה במפגש במסגרת טיפול בתנועה. יעל היא חלוצה בתחום הטיפול בתנועה בישראל והביאה את התחום לישראל ממש בתקופה שנוצר. יעל מביאה עשרות שנות ניסיון דוגמאות קליניות , פעילויות ומחקר.
טיפול פסיכולוגי מקבל חשיפה רבה בתרבות, בקולנוע ובספרות פעמים רבות באופן סטריאוטיפי. אבל מה באמת קורה בחדר הטיפול? מה קורה בפגישה הראשונה? מה ההבדל בין פסיכולוג קליני לפסיכותרפיסט? ומדוע לא כל פסיכולוג הוא אכן מטפל? מה ההבדל בין זה לבין שיחה עם חבר? ומה קורה ששותקים? האם אצל חלק מהמטופלים מילים יכולות להיות דרך לא להרגיש ?
הפרעת קשב – אחת ההפרעות הנפוצות ביותר ש״בזכותה״ ילדים מגיעים לטיפול. ילדי קשב סובלים פעמים רבות מהפרעות נוספות כגון חרדה חברתית, בעיות התנהגות עצמית, חרדה ודכאון. פגשנו את גלית יצפאן שעובדת במשך שנים רבות עם ילדים משפחותיהם וגם עם מבוגרים ומספרת על האופן שבו היא מטפלת , מתקשרת, ופוגשת את הילדים ומשפחתם.
על הטיפול הגברי , על הדכאון הגברי ועל הקשיים של גברים ללכת לטיפול, מה קורה בטיפול כזה? מה שונה בטיפול וגם על המטפל הגבר בעולם שהשפה בו פעמים רבות היא שפה נשית (גם כשהתאורטיקנים גברים) . כל זאת ועוד במפגש מרתק ומרגש עם תמיר אשמן שמטפל בגברים וחוקר את הנושא ב 25 השנים האחרונות.
המפגש עם קשישים ,על טראומת השואה אבל גם על סוגיות אחרות ותובנות העולות מתוך המפגש עם קשישים ועם משפחותיהם. ומה קורה כשפתאום סבא או סבתא צריכים טיפול נפשי? ומה עם המשפחה? האם לערב אותם במה שעולה ? ועל מה מדברים בגיל הזה כשהחיים בחלק האחרון שלהם והעתיד לא ברור? כל חייהם הם התמודדו וגם שרדו אז דווקא ללכת לטיפול עכשיו?
אז איך בוחרים מטפל נפשי? אחת השאלות המסובכות למענה מכיון שהיא כוללת בתוכה המון הנחות יסוד לגבי מהי הנפש ? מהו טיפול נפשי ? מה עוזר בטיפול נפשי ? מהי האתיקה הנדרשת בטיפול ומהו תפקידו של המטפל.
בפרק הזה ראיינו את דוקטור דרור גרין שכתב ספר בנושא בחירת המטפל וחקר מאות שיטות טיפול שונות. דרור מביא את התפיסה מתוך נסיון של עשרות שנים בטיפול וגם מתוך האופן שבו הוא רואה משמעותו של הטיפול הנפשי והאופן שבו הוא מטפל.
נועה נבון נתנה לנו מתנה. זו הזדמנות מיוחדת, כאמא לילד שאובחן כאוטיסט וכמטפלת באומנויות שמלווה (בין השאר) ילדים והורים לילדים אוטיסטים היא מתארת בגילוי לב, על הרגע שבו היא הבינה כאם שמה שהרגישה בתוכה הפך לאמת. ועל המסע שעשתה כאמא וכמטפלת . הפרק כולל תובנות להורים לגבי הדרך שעומדת לפניהם ומה עליהם לעשות נפשית ומקצועית.
CBT אחת משיטות ופילוסופיות הטיפול הבולטות בעולם הטיפול הנפשי. מה הופך אותה לכזאת ? ומה זה אומר להיות בטיפול קוגיניטיבי והתנהגותי? מה תפקידו של המטפל ? ושל המטופל ? וכיצד ניגשים לטיפול? דוקטור יעל שרון , עשתה לנו סדר יחד עם העמקה לתוך עולם ה CBT.
פרק 4+3 - טיפול נפשי בהפרעות אכילה
ד"ר נטעלי שלום
מתי דיאטה היא כבר לא דיאטה? מתי ספורט הוא כבר לא רק ספורט ? הפרעת אכילה היא הפרעה פסיכיאטרית שפוגעת בחייהם של הסובלים ממנה ובמשפחותיהם – הפרעה שהטיפול בה ארוך ולא פשוט. בפרק הזה ראיינו את דוקטור נטעלי שלום שהיא מומחית בטיפול בהפרעות אכילה בעלת ניסיון של כמעט 20 שנה בישראל ובאנגליה וחוקרת את התחום. איך יודעים מתי זוהי הפרעת אכילה ולא דיאטה ? מה עושים במקרה כזה ? איך זה משפיע על המשפחה ? כיצד מוצאים מטפל ומה כדאי לשאול ?
חלק ראשון
חלק שני
איך יודעים מתי לילד הפרעת חרדה ומתי פחד שמתאים לגיל? מה קורה כשהילד חרד ? איך זה משפיע על המשפחה ? ומה ההורים יכולים לעשות ? מתי לפנות לטיפול?
הפרק הראשון של טיפול ישראלי מתמקד בטיפול מיני, מהו, למי הוא מיועד , מיהו מטפל מיני מוסמך ומה הסוגיות שעולות בטיפול מיני. כל זה ועוד שאלות נוספות בשפה פשוטה וקולחת עם ענת בירן פרוסט ,מטפלת מינית מוסמכת.
bottom of page