top of page
.IMG_20230120_100820.jpg

סטודיו פתוח וטיפול בטראומה

זמן צפיה: כשמונה דקות

הנחיות למטפלים בסטודיו הפתוח במתחם הנובה

על מנת לסייע לעשרות המטפלים שלקחו חלק בהפעלת הסטודיו הפתוח במתחם הנובה בחוות רונית ובכוכב הים, כתבתי יחד עם אביגיל אמיר הנחיות עבודה. מוזמנים לקרוא.

סטודיו פתוח

סדנאות הכשרה בנושא סטודיו פתוח, ובתוכן גם תכנים בנושא עבודה עם טראומה, מועברת על ידי לעיתים קרובות בסטודיו שלי, וכן במסגרות שונות המזמינות סדנה פרטית.

מוזמנים לפנות למידע נוסף.

 הסטודיו הפתוח - כתבות ומאמרים
הסטודיו הפתוח - שיטת טיפול

סדנאות בשיטת הסטודיו הפתוח: עקרונות תיאורטים וישומם.

קבוצת קליטה במרפאת בריאות הנפש בגישת הסטודיו הפתוח

קליטת מתבגרים ומשפחותיהם לטיפול במרפאה לבריאות הנפש העלתה צורך ליצור מודל אינטייק קבוצתי שיעמיק את ההיכרות עם הפונים, יקל על קליטתם במרפאה בשעת משבר ויעלה את המוכנות של הפונים להסתייע במשאבים הטיפוליים של המרפאה.   

בכלים של הדרכת הורים ואדפטציה של שיטת הסטודיו הפתוח מתחום הטיפול באמנות נוצר מודל משולב של קבוצות נוער והוריהם, המופעל בהצלחה במרפאה לבריאות הנפש ילדים ונוער של מכבי שירותי בריאות.

גישת הסטודיו הפתוח - מושגי יסוד
מעט מהרעיונות התיאורטיים שעומדים בהנחית סטודיו פתוח מתוך סדנת ההכשרה למטפלים.

חדש בעולם הטיפול – הסטודיו הפתוח נפתח לציבור הרחב

בסטודיו הפתוח תמצאו מזנון "אכול כפי יכולתך" של חומרי אמנות ותוכלו ליצור באופן חופשי (הארץ)

אמנות ויצירה ככלי משלים לטיפול בחולי סרטן

בבית חולים דנה פרבר בבוסטון מאמינים שלאמנות יש השפעה מרפאת ומשתמשים ביצירות וביצירה ככלים מזרזי החלמה (הארץ)

מהמחלקה הפסיכיאטרית אל המוזיאון

תערוכת תוצרי הסטודיו הפתוח של מרכז אברבנאל המוצגת במוזיאון בת ים, מנסה לשנות את האופן שבו תופס הציבור את המטופלים מאחורי החומה (הארץ)

לנוחיותך, להלן תמלול ההרצאה:

הטיפול בגברים נשים ילדות וילדים שסובלים בעקבות אירועים טראומטיים הפך להיות מוקד מרכזי בעבודה הקלינית. 

לאחר השבעה באוקטובר פניתי לאחד מהמרחבים לקליטה וטיפול בניצולי מסיבות הנובה שהוקמו לצורך העניין. הצורך הטיפולי לאחר האירועים הטראומטיים, הביאו אותי להציע שנפתח סטודיו פתוח במתחם כמענה נפשי. שיטת הסטודיו הפתוח מאפשרת מענה טיפולי ייחודי ומעמיק בעבודה עם נפגעי טראומה. בעזרת יותר ממאה מטפלות ומטפלים פתחנו שני סטודיואים כאלו.

 

שיטת הסטודיו הפתוח היא גישה ייחודית בטיפול באמצעות אמנות, בה המטופלים מוזמנים לבטא את עצמם בכלים אמנותיים באופן לא מונחה, תוך שימוש בחומרים וצבעים: ציור במכחול, פיסול, רקמה וכדומה.

 

בהקשר של טראומה, שיטת הסטודיו הפתוח מסייעת למטופלים במספר דרכים:

 

1. ביטוי רגשי - היצירה האמנותית מאפשרת למטופלים לבטא רגשות, זיכרונות וחוויות קשות באופן סמלי ולא מילולי, דבר שלעתים קרובות קשה להם יותר בשיחה רגילה. היצירה מאפשרת העלאת תכנים ועיבודם וגם נותנת הזדמנות לתהליכי ויסות רגשי הנדרשים במגע עם תכנים טראומטיים.

2. הרגעת זרם התודעה - רבים מאלו שעברו אירועים טראומטיים מספרים על מחשבות ורגשות סוערים וחודרניים בעוצמות גבוהות, וקושי להרגיע ולהאט אותם. התרכזות בתהליך היצירה יכולה לספק ניתוק זמני מהמחשבות והרגשות המכבידים הקשורים לטראומה. בדרך זו תהליכי היצירה מאפשרים הקלה, הם מרגיעים את 'המערכת האדומה', אותה מערכת השרדותית שנדלקת כשהאדם חש איום. בגלל האירוע הטראומטי היא מתעוררת בתכיפות גבוהה ובעוצמה, גם כשאין כבר איום.  פעילות היצירה מאפשרת השקטה שלה, ומקנה מיומנות של ויסות המחשבות והרגשות.

3. שליטה והתמודדות - רשות הבחירה שבולטת כל כך בשיטת הסטודיו הפתוח, נותנת חוויה של שליטה, גם דרך בחירת החומרים הנפשיים, וגם דרך בחירת החומרים הפיזיים של היצירה. היכולת ליצור ולשלוט בחומרים האמנותיים יכולה לסייע בפיתוח תחושה של שליטה ויכולת התמודדות במצבים קשים. תהליכי היצירה מפגישים עם קשיים המגולמים בעבודה עם חומר. כך למשל, יש התמודדות עם יצירת חיבורים ומנגד חיתוך והפרדה. התמודדות זו משקפת תהליכים מהמציאות: קונקרטיים ומנטאליים, נותנת תחושת הצלחה. ומחזקת את המנגנונים הנפשיים להתמודדות עם קשיים. 


4. תובנה חדשה - התבוננות ביצירות והתגובות הרגשיות שהן מעוררות, יכולה לסייע למטופלים להגיע להבנה עמוקה יותר של עצמם ושל החוויות שעברו. גילום אירוע או חוויה כלשהי על גבי הנייר או בחומר מאפשר התבוננות מבחוץ על החוויה הפנימית. למשל, פתאום בתוך הזוועה, ניתן למצוא גם כוחות וחוזקות. התבוננות זו יוצרת פרספקטיבה חדשה, מחזקת את הגמישות הפסיכולוגית ומרחיבה את ההבנה של הסיטואציה.

bottom of page